Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Народно читалище „Христо Ботев 1884″г. гр. Ботевград

История

1884 г.

Историята на читалището започва през

далечната 1884 г., група местни учители с възрожденски ентусиазъм основават читалище „Напредък“. Сред тях са Димитър Цоков, Никола Чолаков, Георги Петров. Основната им дейност е да разпространяват книги, вестници и списания. Също така организират четения, беседи и сказки.

1884 г.

1888 г.

Преустановява дейността си за кратко време.

През 1888 г. читалището преустановява дейността си за кратко време. Завърналите се в града младежи – възпитаници на Висшето училище в София, сред които Петър Илчев, Петър Ценов, Димитър Тодоровски, Илия Бенчев, Христо Йотов възстановяват дейността на читалището през 1891 г.

Същата година е поставено началото на Любителския театър.

Няколко години по-късно група младежи създават просветно дружество „Сговор – Пробуждане“, което открива ново читалище. Те уреждат вечеринки, сказки, представления в училището, където приспособяват салон и сцена.

Към читалището е създаден смесен и черковен хор, оркестър.

 След 1904 г. в дейността на читалището се включва и завърналия се в града Стамен Панчев.

Членовете на читалището достигат до 180 души.

1888 г.

1906 г.

„Сговор – Пробуждане“

През 1906 г. „Сговор – Пробуждане“ преустановява дейността си, продава имуществото си и учредява фонд за строеж на читалищна сграда.

На 21 февруари 1921 г. е организирано събрание от група граждани и учители и е избрана комисия за построяване на читалище в Орхание. Общината отпуска безвъзмездно мястото за строителство до градския часовник и сключва заем от 400 000 лв. за построяване на сградата. Началото на строителството е поставено на 9 октомври 1921 г. и за около две години първата сграда на читалището в града е построена с доброволния труд на жителите му.

На 3 февруари 1924 г. новата читалищна сграда е открита тържествено. Учредено е новото културно-просветно средище, приет е Устав, избрано е Настоятелство и му е дадено името на големия български поет и революционер Христо Ботев.

 То бързо се превръща в център на разнообразна културна дейност. В салона на читалището се четат сказки, доклади, реферати с различна тематика от местни лектори, а също така и от близкия на орханийци проф. Асен Златаров.

1906 г.

1926 г.

През 1926 г. е закупена и инсталирана киномашина.

1926 г.

1935 г.

Читалището има и свой духов оркестър.

През 1935 г. изнасят концерт знаменитите оперни гласове Христина Морфова, Аня Прокопова, Александър Райчев.

Под диригентството на учителя Бенчо Илиев, голяма известност придобива и смесения четиригласен хор.

Читалището има и свой духов оркестър.

1935 г.

1934 г.

Народен университет

 През 1934 г. към него е открит Народен университет, в който два пъти седмично се четат общообразователни лекции.

Членовете на читалището непрекъснато се увеличават. Така например в запазен Протокол от 14 февруари 1935 г. е даден отчет за читалищния бюджет за 1934 г. и са отчетени 187 членове (173 мъже и 14 жени), а в отчет от 1947 г. се вижда, че членовете му са 705, от които 476 мъже и 229 жени.

1934 г.

1960 г.

Новата сграда е открита тържествено

В края на 1960-те години старата читалищна сграда е съборена. Новата сграда е открита тържествено на 27 септември 1973 г.

1960 г.

1981 г.

 Библиотеката

През 1981 г. библиотеката се настанява в специално построена сграда.

1981 г.

Ръководство

Боряна Нешкова – Маринова

Деспина Георгиева

 • Иванка Христова
 • Константин Гайдарски
 • Николай Найденов
 • Цветанка Арбова
 • Деспина Георгиева
 • Миглена Василева

Документи
Дейности – Състави

Детският хор „Бонка Големанова” е създаден през 1979г. в Ботевград и почти веднага става неизменна част от културния живот на града. Той носи името на неговия създател – диригент и педагог.

През първите години с децата работят известни български педагози :Илка Попова, Васил Арнаудов, Дора Христова, Димитър Нинов, Димитрина Нинова и др.

 От 1995 г. диригент става Боряна Нешкова.

Много бързо детския хор се налага с красивата си звучност, артистичността и майсторската интерпретация сред най- добрите хоровете в страната. Става един от 10-те Представителни хорове в България. От редиците му са излезли пианисти, певци, учители и диригенти, доказали своите музикални качества в страната.

Хор „Бонка Големанова” е носител на множество награди и отличия. Участвал е в Международния хоров конкурс на името на Золтан Кодай в Унгария, осъществил е турне в Полша, има концерти в Русия по покана на Музикална студия „Подлипки” – гр. Калининград. Последното излизане зад граница е в република Хърватска.

В хоровата школа пеят над 40 деца на възраст между 3 и 16 години, които са разделени на 2 групи: „хор на малките” – от 3 до 7 г. и „хор на големите” – от 8 до 16 г. В репертоара са включени над 100 заглавия от съвременни български и чужди композитори, класика и барок, хитове от световната поп и рок музика, обработки на български фолклор.

В бъдеще на хорът предстои запис на клип и диск с участието на Тоника и Ивелина Андрееви, победителки в конкурса „Златната монета” в Болоня 2009г.

Младежки духов оркестър е създаден през 1964 г. и се утвърждава, като един от символите на Ботевград. През 2004 г. диригент на оркестъра става Константин Гайдарски. Оркестърът  присъства неизменно, както на празници в града, така и на фестивали в страната и чужбина. Съставът очарова с присъствието си на сцената, с младежкия си ентусиазъм и жанрово разнообразие от пиеси – съвременна музика, фолклор, поп музика и много други стилове.

През 2004 г. младежки духов оркестър печели II- ра награда на международния фестивал в гр. Бьозел – Германия.

През 2005 г. на същия фестивал оркестъра печели I-во място за най-добър духов оркестър, както и I-во място за най-добро изпълнение на национално произведение, мажоретният състав печели втора награда, а диригентът Константин Гайдарски е удостоен със златен медал за най-добър диригент за духов оркестър.

•        2006 г. – участие в Международния карнавал в гр. Мазаме – Франция.

•        2007 г. – младежки духов оркестър и мажоретен състав Ботевград участват в празници посветени на Анна Магдалена гр. Кастелон – Испания.

•        2008 г. – вземат участие в градовете Менде, Бриод и Карму – Франция.

•        2009 г. отново във Франция в град Велесиен.

•        2009 г.- младежки духов оркестър и мажоретен състав на фесстивала „Алено Мушкато”- гр. Оряхово се класираха на второ място.

•        2010г. – участие в международен фестивал за духови оркестри и мажоретни състави град Бистрица – Румъния

•        2011г. Младежки духов оркестър – участие в 45 г. от създаването на Обединените арабски емирства – Дубай

Многобройни са участията на съставите и в България. Тяхната популярност се дължи и на участията им в националните медии – радио и телевизия.

За изминалата година оркестъра и мажоретния състав имат над 56 участия.

Младежката формация се състои от 30 музиканти, ръководени от Константин Гайдарски.

Едва ли ще можем да изредим всички хора преминали и оставили частица от себе си в храма на Мелпомена или да изредим всички пиеси карали хората в залата да аплодират героите от „Есента на един следовател”, „Да бъде забравен Херострат”, „Районна болница”, „Вечери в Антимовския хан”, „Майстори”, „Църква за вълци”. 2001 година. Колективът подготви своята 110-та годишнина с откъси от играни представления. През 2002 г. начело на театралния състав застава режисьорът Веселин Вълков .  Десет години той умело води своите актьори през лабиринтите на магията наречена театър.

Постановки:  „Скакалци”, „Карнавал”, „Докато не се е преобърнала колата”, „Едната половина”, „Сако от велур”, „Ретро”, ”Сдружени убийци”, „Щръклица”, „Службогонци”, „Младоженецът“, „Не сме от тях“ и др.

След смъртта на В. Вълков, през 2016 година, театъра се поема от актьора Николай Найденов. Дейността на театъра продължава да се развива успешно. Още на следващата година  постановката „Не сме от тях“ завоюва 3 награди на международен фестивал в гр. Лом.

Творческата биография на хоровото изкуство в Ботевград се измерва с близо 100 години, изпълнени с всеотдайния труд на стотици самодейци. Създаването на светски хор в Орхание през 1912г. е едно от многобройните културни начинания на учителя и поета Стамен Панчев. Хорът има свое предначало в традицията на църковното пеене. Хорът се утвърждава, като един от най-изявените любителски състави в Ботевград. Творческата му биография е богата с изяви от регионален, национален и международен мащаб.

Като участник в Републиканските фестивали на любителското творчество, хорът представя достойно певческото изкуство на родния град, доказателство за което са многобройните му лауреатски звания и медали. През годините отпечатък върху развитието на състава са оставили такива диригенти като: Стамен Панчев, Бенчо Илиев, Иван Георгиев, Григор Соколов, Иван Димитров Иван Топалов, Дора Христова, Лили Станиславова, Донка Петрова, Антоний Живков, Иван Нешков. От 2003г. диригент на хора е Татяна Цонкова и корепетитор Силвия Младенска.

Хорът е гастролирал успешно в Русия, Унгария, Румъния, Гърция, Република Хърватска, Италия и Турция.

Днес репертоарът на хора включва произведения от различни стилове и епохи на известни български и чужди композитори: Моцарт – Ave verum corpus , Верди – хор на евреите из оп. „Набуко” , А.Брукнер – Locus iste , Д. Христов – Тебе поем, П.Динев – Милост мира , А. Архангелский – Молитву пролию, Т. Попов – Пиле стано, Патриотични песни, обработки на нар. песни – Бре Петрунко, Полегнала е Тодора и др.

е създаден през 1963г. Неговото начало и артистичното му израстване са свързани с името на всеотдайния художествен ръководител Васил Терзийски. Той привлича в състава много млади хора, вдъхва им любов към българския танцов фолклор, учи ги да бъдат отговорни и амбициозни изпълнители. Още през първите години многобройните изяви открояват формацията като една от най-перспективните в региона. Следва десетилетие на упорита работа за усъвършенстване на уменията, обогатяване на репертоара, търсене на собствен облик.

През 1974г. ансамбъл „Ботевград“ постига първия си голям успех златен медал на петия републикански фестивал на художествената самодейност. На шестия фестивал отново печели златен медал и званието „представителен“. Тези постижения са потвърдени и на следващите национални фестивали през 1984 и 1989г.

През този най-плодотворен период от своето, развитие ансамбълът поддържа творчески контакти с изтъкнатите български хореографи проф. Кирил Дженев, Методи Кутев, Иван Тодоров, Димитър Димитров. Специално за състава проф. Дженев създава композицията „Хора и игри от Ботевградско“.

Високото изпълнителско равнище и богатият репертоар от постановки правят ансамбъла желан участник в престижни културни прояви. Танцьорите разкриват великолепието на народните танци при всяка своя изява.

От 1975г. започва поредицата от гастроли в чужбина: СССР-1975; Чехословакия-1980, 1984; Франция-1984; Испания-1986; СССР-1989.

През 1991г. ансамбълът участва на международен фолклорен фестивал в Португалия.

Ансамбъл „Ботевград“ продължава познатия си облик на артистична формация със завладяващо присъствие. Потвърждават го участията му в регионални и национали прояви, както и успешното му представяне на дванадесетата международна фолклорна среща „Интерфолк 2003“ в гр. Колобржег, Полша.

През 2006г. ансамбълът участва в международен фолклорен фестивал в Унгария „Дунавски Карнавал“, гр. Будапеща.

Най-големият успех на ансамбъла е през 2007г. в участие на международен фестивал „Агрополи“, Италия, където взима първо място за хореография.

През 2008 г. Участва в два Международни фолклорни състава – единят е Турция, Памуккале, а другия в Молдова, Украйна.

През 2009 г. съставът е поканен в град Питещи, Румъния на Международен фолклорен фестивал.

През 2010г. ансамбалът участава в Международен фолклорен фестивал в гр. Църномел, Словения, откъдето се връща с пчетна грамота и медал.

През 2011г. ансамбълът е поканен на фолклорен фестивал в гр. Льовен, Белгия

През 2011г. ансамбълът е поканен на фолклорен фестивал в гр. Льовен, Белгия

Различни по форма камерни сюжети, тематични и дивертисиментни танци намират израз в репертоара на ансамбъла.

Поради географското разположение на гр.Ботевград характерен стил е ,,северняшкия”, но в концертната програма са включени танци от различни етнографски области на България. Съчетанието на костюмите, реквизита и музикалното оформление е празник за зрителите по време на концерт.

Оркестърът на Ансамбъла е съставен от характерни български народни инструменти:

•        духови: кавал и гайда;

•        струнни: гадулка;

•        тъпан;

•        акордеон;

В програмата на ансамбъла се включват и изпълнения на песни от всички етнографски области на България. Това дава възможност за публиката, да се запознае с инструменталната народна музика и уникалните народни песни.

Художествен ръководител и хореограф Веселка Божкова

Фолклорно-танцов ансамбъл Ботевградска младост” е основан през 1994 година и е един от широко изявените младежки колективи на територията на общината Ботевград.

Участниците в него са 32 на брой – предимно учащи и студенти., радват се на огромна популярност в страната и в чужбина, имат много телевизионни изяви и съвместни участия с известни изпълнители на българския фолклор като Райко Кирилов, Йорданка Варджийска, Гуна Иванова, Володя Стоянов, Румяна Попова и др. които ежедневно се излъчват по музикалните телевизионни канали на “Ара мюзик”, ФЕН ТВ, БАЛКАНИКА,ФОЛКЛОР ТВ и РОДИНА-ФОЛКЛОР и др.

Солистка но ансамбъла е Станислава Димитрова. Върху голяма част от репертоара на младата фолклорна изпълнителка са поставени танци, които ансамбъл „Ботевградска младост” изпълнява съвместно с нея в България и на международни фестивали.

В репертоара на ансамбъла са обхванати танци от всички етнографски области в България, носещи богата разнообразна ритмика, изпълнителите разполагат с богата костюмна база и множество аксесоари. Освен фолклорния жанр, в репертоара си има много танци от стилизирания осъвременен фолклор, модерни и развлекателни танци с подходящи костюми към тях.

Ансамбълът е носител на почетен медал на Кмета на Ботевград по повод неговата 10 годишнина и на международни награди с призови места в световни фестивали в Италия, Сърбия, Македония, Румъния, Гърция, Кипър и Турция. Има няколко престижни участия в Русия – република Мордовия в побратимения ни град Саранск. Притежава десетки награди в български конкурси и фестивали, както и статуетката „Южни слънца”, връчена на ансамбъла специално от Президента на Република България.

Художествен ръководител и хореограф Цвети Дилова.

Детският танцов състав „Орханийче” е създаден през 2004 година и е един от най- малките по възраст детски състави в читалището, но в същото време един от най- големите ентусиасти със стремеж към бързо израстване на сцената и блестящи изяви.

Концертните участия на малките изпълнители до момента са само на територията на община Ботевград, но и те си имат една огромна и красива надежда – мечта за участие в чужбина!

Преди 30 години любовта на г-жа Ангелина Болярска към руската народна песен става причина да се създаде Женска вокална група за руски песни. Групата става популярна, следват една след друга сценични изяви, интересът към нея расте и тя се попълва с нови изпълнителки. Обогатява се репертоарът, зачестяват концертните изяви, а заедно с тях- наградите и отличията.

След демократичните промени, групата преустановява активната си дейност за известно време, но изпълнителките запазват приятелски отношения и не пропускат да се съберат на 1 март- Деня на самодееца, и да си попеят заедно. С така съхраненото приятелство, те откликват веднага на предложението на кмета г-н Георги Георгиев през 2004 г. да възстановят активната си творческа дейност под ръководството на Ангелина Болярска.

В групата се включват нови изпълнителки. репертоарът се обогатява. През своята 30 годишна история Женската вокална група има десетки участия във фестивали и концерти в България, Русия, Мордовия, Гърция, Хърватия, Унгария, Румъния. Много са наградите и отличията от тези участия: златни и сребърни отличия от фестивали и прегледи на художествената самодейност, почетен медал от Кмета на община Ботевград, Грамота от Кмета на град Саранск- Мордовия, поздравления и благодарствени писма от организаторите на фестивалните и концертни изяви.

Към момента Женската вокална група се състои от диригент, корепетитор и шестнадесет изпълнителки.

 • Стари градски песни
 • Школи
 • Клас по пиано с ръководител Силвия Младенска и Иванка Савова:

Тук се обучават деца от 4 годишна възраст, като горна граница няма. Заниманията са индивидуални, два пъти седмично и в зависимост от възрастта с продължителност:

•        за предучилищна- 30 мин.

•        за училищна- 45 мин.

•        за възрастни- 1 час.

Целта на заниманията по пиано е да възпита у децата дисциплина, концентрация, артистичност и фантазия.

 Освен това се стремим да открием и дадем начален тласък на талантливи деца, които по – късно да продължат своето развитие в музикално училище.

Възпитаниците на класа по пиано имат възможност да се изявяват на традиционните коледни, пролетни, и заключителни продукции, както и на концерти на читалището.

Едни от любимите занимания на пианистите е участието в дуети на четири ръце, или свиренето в ансамбъл с възпитаници от класовете по духови инструменти, китара и пеене.

Най- талантливите деца вземат участие в различни конкурси.

 • Дървени духови:
 • Клас по кларнет с ръководител Константин Гайдарски
 • Клас по флейта с ръководител Константин Гайдарски
 • Медни духови:
 • Клас по тромпет с ръководител Иван Иванов
 • Клас по валдхорна с ръководител Иванка Савова
 • Клас по цугтромбон с ръководител Пламен Петров
 • Клас по тенор, баритон и еуфониум с ръководител Пламен Петров
 • Клас по туба с ръководител Пламен Петров
 • Ударни инструменти:
 • Клас по барабани с ръководител Иван Иванов
Културен календар

предстоя

There are no events

Address

Област: София - област
Община: Ботевград
гр. Ботевград п.к. 2140
адрес: пл. "Освобождение" 12

Open in Google Maps

Opening hours

 • понеделник
  9:00 - 18:00
 • вторник
  9:00 - 18:00
 • сряда
  9:00 - 18:00
 • четвъртък
  9:00 - 18:00
 • петък
  9:00 - 18:00
 • събота
  Closed
 • неделя
  Closed
Back to top