Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Общински Духов Оркестър Ботевград

През 1968г. група музиканти, начело с младия тогава диригент Иван Нешков поставят началото на Духовия оркестър. На 27. 09 .1968 г. се е състояла и първата репетиция на новосъздадения Духов оркестър.

Годината е 1974.  Утвърден е щат за професионален духов оркестър. За диригент на състава е назначен Иван Божинов Нешков. Запазен е архива, от който съдим за обществената значимост на оркестъра. Там може да се прочете за участия в страната: Севлиево-96 г., Ловеч-96 г.’’100 г. Духови оркестри в България”, концертни изяви в Балчик, Бургас, Габрово, концертно турне в Румъния и много други.

През 1983 г.за първи път се организират и провеждат Празници, посветени на творчеството на Дико Илиев. Гордеем се, че от тук започва пътят си на музикант „Големия” Дико Илиев. Гордеем се и с това,че именно тук Дико Илиев получи своето признание за огромния му принос в културната история на Духовите оркестри. Този форум е опазен и съхранен.

Духовият оркестър днес: 22 музиканти с диригент Иванка Савова. Изминат е дълъг път, който не винаги е бил лесен, но оркестърът отстоява своето призвание-да поддържа традициите живи, да обучава и възпитава, да търси пътя към вкусовете на съвременния слушател. Наред с установените традиции търси и преоткрива нови форми и пространства за изява.

Общинският духов оркестър има ежегодни участия в различни концерти, фестивали и други културни събития на местно, национално и международно ниво.

През 2021 г. оркестърът взе участие в XII издание на международния инструментален фестивал за оркестри, камерни ансамбли, инструментални групи за поп и джаз музика и индивидуални изпълнения в Албена. Там духовият оркестър беше награден с Grand Prix.

Културен календар

юли 2024

Skip calendar days
Back to calendar days

Още

Address

Област: София - област
Община: Ботевград
гр. Ботевград п.к. 2140
адрес: пл. "Освобождение" 12

Open in Google Maps

Back to top